Authentieke en Bijzondere Zelfportretten (Selfies)

Tegenwoordig zijn de met smartphone of webcam gemaakte zelfportretten 'selfies' niet meer weg te denken. Op allerlei plaatsen worden er selfies al dan niet met behulp van de 'selfiestick' genomen, en vervolgens gedeeld op social media. Het woord 'selfie' werd in 2002 voor de eerste keer gebruikt op een Australisch forum, waar iemand een onscherpe foto postte met de woorden: 'And sorry about the focus, it was a selfie'. 

Desondanks is er eigenlijk niets nieuws onder de zon. In vroeger tijden werden ook volop 'selfies' gemaakt, maar dan in de vorm van getekende en geschilderde zelfportretten. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Rembrandt van Rijn, die vele zelfportretten schilderde. Daardoor oefende hij in het tekenen en schilderen van gezichtsuitdrukkingen.
  Rembrandt van Rijn 
Zelfportretten ontstonden tijdens de Renaissance, toen kunstenaars steeds meer status en waardering kregen. Tja, fototoestellen waren er nog niet, maar wel de geduldige spiegels waarvoor uren geposeerd kon worden. En dan tekenen en schilderen maar, met als eind resultaat: authentieke en bijzondere 'selfies', waaronder het allereerste zelfportret van de Franse schilder Jean Fouquet in de 15e eeuw en van vele andere kunstenaars. 
                                    Zelfportret van Jean Fouquet in 1450
Hierbij mogen ook de allereerste selfie van de pionier in de fotograaf Robert Cornelius en de selfie van May-Irene Aasen zeker niet ontbreken.
Selfie van Robert Cornelius in 1840
May-Ireen Aasen (1984)


Graag deel ik een aantal authentieke en bijzondere zelfportretten "selfies' van verschillende kunstenaars. Wat mij hierbij vooral opvalt, is hoe verschillend deze kunstenaars onderling zijn qua uiterlijk, en dit fascineert mij in hoge mate. Benieuwd wie deze kunstenaars zijn? Stap in de digitale diligence en bekijk authentieke en bijzondere selfies.
Een jonge en lachende Rembrandt van Rijn
Gerard Dou
Leonardo da Vinci
Judith Leyster
Vincent van Gogh
Mogelijk zelfportret van Clara Peeters
Jan steen
Ferdinand Bol
Peter Paul Rubens
Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfportret
https://nl.wikipedia.org/wiki/Selfie
https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page