Van dierenvel tot Haute Couture Het tijdperk van Mozart


Zoals beloofd het juiste antwoord op de quizvraag van vorige week vrijdag.         
De bekende componist Mozart droeg dikwijls een strook kant op zijn overhemd.
Hoe werd deze strook genoemd?


Het juiste antwoord is Jabot. 

Een jabot is een strook kant dat op een mannenhemd genaaid was. Na ongeveer 1880 werd de jabot ook door vrouwen gedragen.
In de zeventiende eeuw diende het jabot als garnering van een wambuis, dat aan de onderkant open gelaten werd. Tegenwoordig wordt het jabot vooral gedragen tijdens dressuurwedstrijden in de paardensport en als versiering bij carnavalskleding.
Jabot getekend door David Ring, in opdracht van modemuseum Antwerpen

Dame met jabot - Leon Wyczolkowski

De befaamde componist Mozart leefde en werkte in de tweede helft van de 18e eeuw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

Digitale Catwalk door het tijdperk van Mozart

Ga mee op een digitale Catwalk door het tijdperk van Mozart, die behalve door zijn muzikale talent ook opviel door zijn kleurrijke kledingstijl. 
De kleine Wolfgang achter de piano, begeleid door vader Leopold en zijn zus Maria Anna - Louis Carrogis Carmontelle                                                                                

De 18e eeuw was een turbulent en veelbewogen tijdperk,waarin veel gebeurde. De meest opmerkelijke gebeurtenissen waren o.a. de industriële revolutie en de uitvinding van de stoommachine, mechanisatie van de textielnijverheid door middel van spinmachines en weefstoelen, de regering van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette,de Franse revolutie, de opkomst van Napoleon Bonaparte en de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.
Deze tweede helft van de 18e eeuw was ook het tijdperk van de pruiken, de torenhoge kapsels, de hoepelrokken (paniers) en kniebroeken met zijden kousen voor adellijke en welgestelde heren. Arbeiders en boeren droegen wel lange broeken, wat ook veel praktischer was. Aan het Franse hof werd het dragen van lange broeken door de heren zelfs verboden. De paniers (mandjes) werden gedragen als ondergoedZe bestonden uit een tweedelige set hoepels aan weerszijden van de heupen.Tegen 1780 werden ze enkel gedragen bij formele gelegenheden en aan het hof. Na de Franse Revolutie verdwenen ze uit het modebeeld, en ontstond de empirestijl. 
                Paniers circa 1780 Te zien in Los Angeles County Museum of Art


Bron: Costumes of all nations 

Robe à la polonaise circa 1775
Rond 1770 kwam de robe à la polonaise in de mode. Dat was een jurk met een opgeschorte rok (eigenlijk boerenmode). Het bepoederde haar werd torenhoog opgemaakt. Echt haar werd gecombineerd met paardenhaar, metaal en kussens. De kapsels worden uitbundig versierd met parels, juwelen, pluimen en stukken stof. Er werden hele taferelen in het haar verwerkt, zoals een schip of een boerderij. Het kapsel bleef maandenlang zitten.

Herenkleding uit Frankrijk circa 1760 Bron: Los Angeles County Museum of Art

Engelse landelijke stijl van Anna Maria en Thomas Jenkins, geschilderd door  Angelica Kauffmann. Deze Engelse en landelijke stijl à l'anglaise kwam na 1780 in de mode.


Een jurk à l’Anglaise. Te zien in Los Angeles County Museum of Art
Vrouwen droegen jurken over  een 'cul de Paris of queue' (kussentje onderaan de rug), met strakke mouwen en een diep decolleté opgevuld met een witte halsdoek die werd omgeslagen of op de rug dichtgeknoopt.

Kabinet van mode en smaak 1791 A.Loosjes Bron: Centraal museum Utrecht

Empirejapon uit 1790 Bron: Amsterdam Museum

Zijden japon uit 1775 Bron: Collectie Gelderland

Jakje uit 1790 Dit werd gedragen als huis of ochtendkleding.Bron: Amsterdam Museum

Manchetjes bij Empirejapon 1790 Bron: Amsterdam Museum


Voor de nieuwste quizvraag gaan wij naar de tweede helft van de 20e eeuw. 


Bron: Eric Koch / Anefo
Hoe werd deze jurk genoemd?

A. Kunstjurk

B. Mondriaanjurk

C. Gewoon een minijurkBronnen