Gerard Dou De eerste leerling van Rembrandt

Gerard Dou (1613 - 1675)leerde het schildersvak bij Rembrandt van Rijn, van wie hij de eerste leerling was. Daarvoor was hij in de leer bij zijn vader, die glasschilder was en de glasschilder Pieter Kouwenhorn. Vele straten, waaronder onze straat, zijn naar deze kunstschilder vernoemd. Redenen genoeg om nader kennis te maken met deze 'buurman',van wie er schilderijen te zien zijn in verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum, Hermitage in Sint-Petersburg, Louvre, Mauritshuis, Museum Boijmans van Beuningen, Museum De Lakenhal en National Gallery in Londen.

In museum de Hermitage te Amsterdam zijn tot 27 mei drie kleine schilderijen van Gerard Dou en andere Meesters te zien tijdens de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. 

https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/hollandse-meesters-uit-de-hermitage/ 
Deze schilderijen zijn afkomstig uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg, die voor deze tentoonstelling naar Amsterdam werden gehaald.
https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/hollandse-meesters-uit-de-hermitage/drie-kleine-schilderijen-van-gerard-dou/

Tijdens de samenstelling van en onderhandelingen over deze tentoonstelling werden museumdirecteur Cathelijne Broers en haar team gevolgd in de vierdelige televisiedocumentaire Hollandse Meesters Retour. Een uiterst interessante documentaire, die een boeiende inkijk geeft achter de schermen. Terugkijken?
http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/424501/Hollandse_Meesters_Retour.html
De Hermitage in Sint-Petersburg
http://hermitage--www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/explore/buildings/locations/room/B40_F2_H249_2


Wie was Gerard Dou?
Gerard Dou geschilderd door Jan de Groot in 1743 Bron: Rijksmuseum

Gerard Dou liet een indrukwekkend oeuvre van ruim 200 werken na, en hij was tijdens zijn leven zeer succesvol. In 1632 vestigde Gerard Dou zich als zelfstandig schilder in Leiden. Aanvankelijk werd Dou nog sterk beïnvloed door zijn leermeester Rembrandt van Rijn, van wie hij letterlijk de fijne kneepjes van het vak leerde. Het belangrijkste werk van Gerard Dou is 'Portret van een lezende oude vrouw', die te zien is in het Rijksmuseum. 
Vanaf 1640 legde Dou zich toe op het vervaardigen van meestal op klein formaat geschilderde genrestukken (taferelen uit het dagelijks leven). 
Kenmerkend voor hem waren zijn uiterste verfijnde techniek en gevoel voor de kleinste details. Hierdoor werd Gerard Dou gerekend tot de fijnschilders. Kenmerkend voor de fijnschilders was de zo natuurgetrouw mogelijke weergave van de werkelijkheid en het uiterst verfijnde gevoel voor details. Gerard Dou specialiseerde zich in deze techniek, en was daarin uiterst perfectionistisch. Hij vervaardigde zelfs hiervoor zijn eigen penselen. Ook perfectioneerde Dou de licht/donker-effecten door nachtstukken met kaarslicht te produceren, waarvoor hij buitengewoon veel voorstudie deed. 
Hierbij een aantal werken uit zijn uitgebreide oeuvre, waarin hij ons een bijzondere inkijk geeft op het dagelijks leven in zijn tijdperk.


Een jonge moeder

Portret van echtpaar in een landschap 
Gezamenlijk geschilderd met Nicolaes Pietersz. Berchem
Vrouw achter het klavier
Tandarts aan het werk bij kaarslicht. Of de patiënt zo blij zal zijn geweest, is nog maar de vraag? Een bezoek aan de tandarts was vroeger zeker geen pretje.

Een kluizenaar in gebed
Jonge vrouw aan de kaptafel
Stilleven met bellen blazende jongen.


Bronnen
http://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/gerard-dou
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Dou
https://commons.wikimedia.org/wiki/Gerrit_Dou?uselang=nl
https://www.rijksmuseum.nl/nl/gerard-dou
http://search.opencultuurdata.nl/#/query/gerard%20dou