François Flameng Intens Kleurrijk en Veelzijdig


Dankzij deze bijzondere afbeelding van het bekende echtpaar Napoleon en Joséphine Bonaparte – de Beauharnais maakte ik kennis met de Franse kunstenaar François Flameng. Deze afbeelding is vooral uniek omdat dit een van de weinige schilderijen is waarop het Bonaparte echtpaar gezamenlijk is afgebeeld. Navraag over de herkomst van het schilderij op een forum leverde interessante informatie op. Het bleek deel uit te maken van het door François Flameng geschilderde: Reception-of-napoleon-i-on-isola-bella-in-the-5th-year-of-being-in-power(Vrij vertaald: Receptie voor Napoleon op Isola Bella ter gelegenheid van zijn 5 jarig regeringsjubileum). Dit schilderij trok vanaf de eerste keer dat ik het zag mijn bijzondere aandacht vanwege de kleuren, de fraaie kleding en bijzondere details. Bovendien laat dit schilderij een totaal andere en jonge Napoleon zien dan de streng kijkende man op andere afbeeldingen.
Reception-of-napoleon-i-on-isola-bella-in-the-5th-year-of-being-in-power
François Flameng
François Flameng (1856–1923)was de zoon van de beroemde graveur Léopold Flameng, bij wie hij in de leer ging en van wie hij de fijne kneepjes van het vak leerde. Het talent zat dus duidelijk in de familie, en zijn carrière was indrukwekkend en succesvol.

 François Flameng, geschilderd door 
John Singer Sargent 

Flameng was befaamd om zijn historische schilderijen en portretten. Opmerkelijk is dat hij meerdere portretten van Napoleon schilderde. Hierbij moest hij afgaan op eerdere portretten van andere schilders, omdat Napoleon al jaren daarvoor was overleden. Beide mannen hadden elkaar dus nooit ontmoet. Kenmerkend voor de stijl van François Flameng zijn de intense kleuren, bijzondere gevoel voor details, realisme en veelzijdigheid. Behalve kunstschilder was Flameng ook illustrator voor Victor Hugo, reclametekenaar en professor aan de Academie van schone kunsten. Flameng ontwierp ook Frankrijks eerste bankbiljetten, en hij werd onderscheiden met de Frankrijks hoogste civiele onderscheiding: Le Légion d’Honneur. 

Illustraties
France 5000 Francs-1918
Poster met actrice  Sarah Bernhardt en de namen van andere artiesten in "Living Visions" in de 1900 Paris Exposition
Poster van een toneelvoorstelling

Het Rendezvous: Illustratie uit een boek van Victor Hugo

Een aantal portretten
Familie Masséna 

Twee kinderen in het park (1922)

Koningin Victoria

Thyra Seillière

Portret van M. Sem, 'souvenir van Ascot'

Paarden concours

 De 'Finishing touch' 
De Eerste Wereld Oorlog
Francois Flameng werd later ook beroemd door zijn  schilderijen van de Eerste Wereldoorlog. Hij werd benoemd tot erevoorzitter van het genootschap van militaire schilders en zijn schilderijen werden tentoongesteld in het Hôtel des Invalides te Parijs, De meeste schilderijen  werden in 1920 geschonken aan het Legermuseum, en ze tonen hoe veelzijdig Francois Flameng was als kunstenaar.

                                                                                Militairen in winters landschap van de Vogezen 


                                                       

         Kazerne in 1915
     
Militairen

Bronnen:
http://fiveminutehistory.com/francois-flameng-interpreter-of-beauty/ (Voor nog meer fraaie schilderijen van o.a. Napoleon Bonaparte.