Van dierenvel tot haute couture Downtown Abbey en Upstairs DownstairsGeschilderd door Albert Anker (1886)
De geschiedenis van kleding en mode is bijna net zo oud als die van de mensheid. In de vroege oudheid werd kleding gedragen als bescherming tegen kou. Men droeg toen bont en dierenvellen, en over mode en trends maakte men zich toen nog niet druk. Dat kwam pas veel later. Door de eeuwen heen hebben kleding en mode een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vele stromingen en stijlen passeerden de revue. De Franse term mode betekent manier of wijze.

Prinses Pauline Sandor Metternich in een creatie van Charles Frederick Worth - Franz Xaver Winterhalter (1860)

De komende tijd neem ik u/jou mee op een digitale catwalk door de tijd. Graag laat ik u/jou kennismaken met allerlei leuke feiten, weetjes en vooral vele afbeeldingen op het gebied van mode en kleding. Benieuwd naar hoe onze voorouders zich kleedden, en wat vroeger in de mode was? 

Het tijdperk van  Downton Abbey en Upstairs Downstairs

Ook zo genoten van  televisieseries zoals Downtown Abbey, Mr  Selfridge, House of Eliott en Upstairs Downstairs? Ik wel, en ik keek met veel plezier naar deze Engelse kostuumdrama’s. Met Upstairs Downstairs maakte ik in 1995/1996 kennis, toen deze serie werd uitgezonden op TV10 Gold.  Deze  series hadden één ding gemeen: Ze speelden zich af tijdens het begin van de 20e eeuw en de Roaring Twenties. Downtown Abbey speelde zich af op  landgoed Highclere Castle in Birmingham, dat een lange geschiedenis heeft, en waarvan ik deze unieke afbeelding vond.

Highclere Castle in vroeger tijden

Deze unieke foto van deze huishoudelijke staf mag hierbij niet ontbreken. 

          Groepsfoto van de huishoudelijke staf van Curraghmore House in Ierland,circa 1905  http://curraghmorehouse.ie/

De eerste decennia van de 20e eeuw kenden vele sociale en maatschappelijke veranderingen, waaronder op het gebied van mode en kleding.
Rokken werden korter, korsetten werden steeds minder gedragen, en steeds meer vrouwen gingen studeren, sporten, autorijden en werken. Daardoor nam de behoefte aan praktische kleding steeds meer toe.
Benieuwd hoe men zich kleedde in die periode?
Welkom op de digitale catwalk en bekijk de collectie.

Een sportief stel in 1923

Een sportief stel in 1928 Een leuk weetje hierbij is dat de man een plusfour draagt, die ook wel spottend drollenvanger werd genoemd. De stripfiguur Kuifje draagt ook altijd een plusfour.

Afbeelding uit McCall's Magazine circa 1916

Kindermode in 1910

Een sportief fietskostuum - George GaudyBij Warenhuis Harrods Londen in 1909

                                                     
Een avond in Pré Catelan - Henri Gervex 1909


Heer in 1901

Tenslotte nog een quizvraag

Wie is de jonge vrouw op deze foto? Zij was een bekende modeontwerpster.

A.  Mary Quant

B.  Coco Chanel

C.  Vivienne Westwood

Ik ben benieuwd naar jullie/uw reactie, en in het volgende blog 'Van dierenvel tot Haute Couture' wordt het juiste antwoord gegeven. En er volgen uiteraard nog meer verrassingen en bijzondere afbeeldingen.

Bronnen: