Meindert Hobbema en zijn LaantjeDetail uit Het Laantje van Middelharnis

Meindert Hobbema (1638 - 1709) werd vooral bekend door zijn Laantje van Middelharnis (1689),maar  hij schilderde nog meer landschappen. Hij liet daarin een indrukwekkend oeuvre na. Het Laantje van Middelharnis is momenteel te zien bij de National Gallery te Londen. Het schilderij werd in 1815 door de gemeente Middelharnis verkocht voor 1000 gulden, en in 1828 dook het Laantje op in Edinburgh, en werd in 1871 geschonken aan de National Gallery in Londen.Daar zijn nog meer werken van Hobbema te zien.
https://www.nationalgallery.org.uk/search?q=meindert+hobbema

Hobbema's leermeester was Jacob van Ruisdael bij wie hij als 17 jarige jongeman in de leer ging. Hobbema deed boodschappen, maakte verf en hield het atelier op orde.Ongetwijfeld heeft Meindert Hobbema de kunst van het schilderen van landschappen bij zijn leermeester afgekeken.
Later verdiende Hobbema de dagelijkse kost als wijnroeier, en dat maar liefst 40 jaar. Deze baan werd hem bezorgd door de Amsterdamse burgemeester Lambert Reynst, bij wie zijn vrouw Eeltje Vinck als huishoudster werkte. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren.

Wat is een wijnroeier?
Een wijnroeier peilt met een wijnroede de hoeveelheid wijn in een vat, en dit beroep bestond tot in de 19e eeuw. Aan de hand van de hoeveelheid wijn in de vaten, werden de accijnzen berekend. Meer lezen over dit beroep? 
https://maartenhell.wordpress.com/2013/05/09/meindert-hobbema-als-wijnroeier/

Over deze schilder is verder niet zo heel veel bekend, en over hoe hij eruit zag kunnen wij slechts raden. Door Eugène van Maldeghem werd in 1822 één portret van hem getekend.


Portret van Meindert Hobbema 

Werken van Meindert Hobbema
Weg aan een dijk

De reizigers

Middelharnis in vroeger tijden
Een aantal bijzondere en opmerkelijke afbeeldingen van Middelharnis. Of Meindert Hobbema het huidige Middelharnis zal herkennen? Dat is nog maar de vraag, maar ongetwijfeld zal hij zijn Laantje nog wel herkennen. Wel zal hij het ongetwijfeld een eer hebben gevonden dat in Middelharnis en in andere plaatsen een straat naar hem vernoemd is.

Laantje van Middelharnis in 1689 en in 1951 - Jo Spier Bron: Collectie Gelderland

Gravure van dorpsgezicht van Middelharnis - R. Bakker (1798)
Bron:Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


      Gezicht op het dorp Middelharnis (1795) - Anna Catharina Brouwer  Rijksmuseum

Bronnen