Oud en Authentiek Nijmegen en de Vierdaagse

De Vierdaagse van Nijmegen

Momenteel wordt de Vierdaagse van Nijmegen gelopen door duizenden wandelaars uit binnen en buitenland.De zon schijnt en het is warm weer.                                                     

De Nijmeegse Vierdaagse is een uniek evenement dat jaarlijks vele wandelaars trekt, en zich kenmerkt door een geheel eigen sfeer met heel veel plezier en gezelligheid. Hoe warm het weer ook is, de wandelaars wandelen dapper door en hebben het opperbest naar hun zin.
De Vierdaagse en niet te vergeten de stad Nijmegen hebben een rijke geschiedenis. En van die geschiedenis zijn vele bijzondere oude en authentieke afbeeldingen bewaard gebleven. Met heel veel plezier deel ik een aantal van deze oude en authentieke afbeeldingen en foto's.
Op 1 september 1909 startte de eerste Vierdaagse met 306 deelnemers, waaronder 10 burgers. De andere deelnemers waren militairen.
Enige van de 41 deelnemers voor hotel Noble tijdens de tweede Vierdaagse in 1910
Gezicht op Cuijk vanaf Maasoever bij Mook tijdens Vierdaagse in de jaren 20.

Door de jaren heen is het aantal deelnemers enorm gestegen, en is de Vierdaagse van Nijmegen het grootste wandelevenement ter wereld.

De stad Nijmegen kent een rijke geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Nijmegen is mogelijk de oudste stad van Nederland en vierde in 2005 het 2000 jarig bestaan.

The crossing at Nimwegen - Simon van Ruysdael

Het Valkhof bij Nijmegen - Albert Cuyp

Kronenburgerpark in Nijmegen - J.H. Schaefer (1908) Bron: Opencultuurdata (Collectie Gelderland)

Sint Annastraat in 1905 Bron: Panoramio (P.van der Zee)

De Sint Annastraat is het eindpunt en de befaamde Via Gladiola tijdens de Vierdaagse. Dit omdat de toeschouwers de wandelaars gladiolen aanbieden.
Grote Markt in Nijmegen 1900

Stadhuis en Grote Markt 1900

Berg en Dal in 1900

Bronnen

Voor nog meer informatie en bijzondere afbeeldingen van Nijmegen en de Vierdaagse.


Website van de Vierdaagse van Nijmegen